Assalamualaikum.
Balik kampung baru2 ni, mertua kasi ikan patin dari Temerloh. Jadi Mas masak untuk lunch hari ni.... Patin Masak Tempoyak Resepi Orang Kampung Pahang. Resepi dari Azie Kitchen. TQ yerk atas perkongsian resepi yang simple dan sedap ni.
Selalunya masak tempoyak, Mas akan tumbuk bawang merah sekali...try pulak cara Azie ni....katanya cara orang pahang masak tempoyak gini la. Hmmm...memang sedapppp...
Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi : Azie Kitchen
Bahan :
1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu
garam secukup rasa
1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu
garam secukup rasa
Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
Untuk melihat cara2 menbuatnya, lihat DISINI
0 comments: