Monday, October 24, 2011

Char Kuetiaw Kerang



Assalamualaikum. Rinduuu kat semua...tapi keadaan tak berapa mengizinkan...tak dapat mengupdate blog seligat dulu...insyaAllah....mudah2an alahan ni kejapp jerk....meh layan dulu n3 tertunggak ni....Mas buat dah lama.....sebelum tahu Mas pregnen lagi...oleh sebab dah ada resepi Kicap Campur, jadi Mas masukkan jerk n3 Char Kuetiaw Kerang resepi Mas ni...sedapppp dan lebih puas makan bila dibuat sendiri...makan pulak ngan Cili Jeruk, perhh....memang best.......buat masa ni Mas mohon maaf yerk klu bw kurang berbanding dulu....mana yang sempat jerk Mas terjah...memang tak leh ngadap lama2 lappy tu.....memusing jerk kepala ni.....nanti dah ok....Mas terjah semua yerk....maceh juga pada follow2 baru yang sudi tinggalkan jejak......love u all semua..muahhhh......

Char Kuetiaw Kerang
Resepi : MasDuniaku
Bahan ( utk seorang ) :
  • 1 piring kuetiaw
  • 1 biji bawang putih - di ketuk
  • cili kisar - ikut pedas
  • kerang - agak2 banyak mana , boleh letak udang juga
  • sedikit kucai dan taugeh
  • 1 biji telur
  • Kicap Campur secukupnya
  • air rebusan udang secukupnya - Rebus udang dengan air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jangan buang....

Cara memasak :
  1. Tumis bawang putih yang diketuk hingga hingga wangi dan masukkan cili kisar, masak hingga garing kemudian masukkan kuetiaw dan kicap campur, sebatikan dan baru masukkan kerang @ udang, kacau lagi dan masukkan air rebusan udang yang masih panas, agak2 kuetiaw tu tenggelam yerk sebab nanti air rebusan tu cepat kering dan kacau sebati dan rasakan,kalau kurang masin, boleh tambah lagi kicap campur tu, masukkan tauge, kucai dan masukkan juga telur, biar mendidih kejap baru sebatikan semuanya ,last baru taburkan sedikit lada putih, Mas guna lada putih ajisio , kacau sikit dan terus tuang ke dalam pinggan..
  2. Sedap dimakan terus panas2 dengan cili jeruk...



Char Kuetiaw Kerang Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment