Assalamualaikum.
Donut....donut...hmmm..lama dah Mas tak mendonut...asyik telan air liur jerk mengok donut ijahdaut tu...akhirnya semalam terlaksana juga projek nak mendonut setelah tergodaaa lagi nengok donut ijahdaut tu...sabo jerk ngan makcik sorang tu...dah boleh digelar ratu donut dah...kikikiki...
Sebenarnya dah banyak kali Mas buat Donut Kentang Fatmah ni......ada entrynya DISINI dan DISINI untuk donut yang telah dilabukan. Memang terbaik Donut ni....lembut gebu seakan akan donut big apple jerk tau......sape yang dah try....mesti setujukan....
Alhamdulillah...semalam donut menjadi dengan jayanya...maklum la, dah lama tak mendonut....bibik tu pun semalam kena lapkan dulu sebelum digunakan...berabukkkk..kikikiki
Untuk resepi donut ni....Mas nasihatkan lubang tengah donut tu bulatkan beso sikit yerk sebab donut ni akan mengembang lagi semasa menggoreng....jadi elok donut tu pun disaizkan sederhana...baru cantik kejadiannya....hmmm....meh la layan resepi Donut Kentang Fatmah ni walaupun dah dientrykan sebelum ni....senang nak rujuk kan...
Donut Kentang Fatmah
Resepi : Fatmah
Sumber : Izahdaut
Bahan :
500 gm tepung gandum
50 gm susu tepung
11 gm ragi instant
200 gm kentang - kukus, haluskan dan dinginkan
100 gm gula pasir
75 gm mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais
Cara membuatnya :
Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus (keledek) ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.
0 comments: