Monday, February 13, 2012

Daging Dendeng Pandan


Assalamualaikum.
Meh layan entry tertunggak untuk pagi ni.....resepi daging yang sangat sedapp...suami Mas pun suka....pernah buat dulu, boleh lihat DISINI dan Mas buat lagi bila terkenangkan kesedapannya.....resepi Daging Dendeng Pandan ni datangnya dari Kak Ummi - Home Sweet Home, ada keluar dalam Majalah Jelita keluaran Mac 2011, tahniah yerk kak dan maceh Kak Ummi atas resepi daging yang sedap  ni...Mas sekeluarga sukaa...

Daging Dendeng Pandan

Bahan :
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk ( *untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar : 
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia


Cara Memasak :
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk.
Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.



Daging Dendeng Pandan Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment