Saturday, March 3, 2012

Ayam Vietnam



Assalamualaikum.
Selamat berhari minggu buat semua.....hmmm....entry tertangguh lagi..dah lama Mas buat Ayam Vietnam ni...lepas tengok Zaliedana tayang hari tu..terus Mas buat...lagi resepi ayam yang sedappp...Ain ngan Daniel pun suka....kali ni Mas guna dada ayam jerk...lagi la senang anak2 makan kan...maceh pada Saji Online atas resepi ayam yang sedappp ni dan juga pada  Kak Watie yang mula menyebarkan resepi ayam yang mabeles ni...rasanya ayam vietnam ni sesuai juga digadingkan dengan nasi tomato, nasi minyak atau pun nasi carrot....selamat mencuba....

Ayam Vietnam
Resepi :  Saji Online 
Sumber Resepi : Zaliedana dan Kak Watie

Bahan :
7 ketul paha atau kepak ayam - dipotong kecil - Mas guna dada ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar kicap
1 biji telur
4 sudu besar tepung ubi
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Tumis:
3 batang serai - d
itumbuk kasar 
10 tangkai cili padi - 
 d
itumbuk kasar 
4 ulas bawang putih - 
 d
itumbuk kasar 
6 ulas bawang merah - 
d
itumbuk kasar 
3 labu bawang besar - dibelah 8
4 tangkai daun kari

Bahan Perasa:
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat

Cara Memasak :
Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, gula, kicap dan telur selama dua jam sebelum digaul dengan tepung ubi.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian masukkan bahan - bahan menumis. Kacau sehingga rata dan masukkan bahan-bahan perasa. Kacau lagi.
Masukkan ayam dan kacau lagi sebelum diangkat.


Ayam Vietnam Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment