Assalamualaikum.
Dah lama Mas simpan resepi Nasi baryani Batu Pahat resepi mrsdayat@myResepi ni. Jadi hari ni baru Mas mencubanya....dan tak menghampakan....memang best nasi beriani ni...sedapppp....tengok respon kat myresepi, memang ramai yang dah mencubanya...sedikit kelainan juga pada resepi nasi beriani ni sebab susu cair dan kuah daging @ ayam beriani diletakkan last bila nasi dah masak...rasa ala2 nasi beriani gam pun ada...maceh dayat atas perkongsian nasi beriani yang best ni....izinkan Mas kongsikan disini pulak yerk..
Nasi baryani Batu Pahat
Resepi : mrsdayat@myResepi
Bahan ( 4 org ) :
3 cwn beras basmathi
sedikit rempah tumis
6 ulas bwg merah - blend
5 ulas bwg putih - blend
2 halia - blend
setengah biji bwg besar - hiris
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2 - 3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan - goreng
2 tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair
Cara-cara
Panaskan minyak sapi, kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani.
Masukkan bawang yg dihiris, gorengkan sebentar. Kemudian,masukkan pula 2 tbsp campuran bwg merah + halia + bwg putih yg di blend tadi. (baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
Masukkan air..tunggu sampai didih.
Masukkan daun bwg, daun pudina, daun sup dan masukkan juga garam, kemudian..masukkan pula beras dan kacau.
Pindahkan periuk ke dalam rice cooker dan biar nasi masak
Bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu, kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya. Titikkan pewarna..kacaukan.
Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi dan kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
Masukkan gajus dan kismis.
Sedia untuk di hidangkan....
0 comments: