Friday, April 20, 2012

Roti Sardin Rangup



Assalamualaikum.
Meh layan Roti Sardin  yang selalu Mas buat...
Simple dan sedapp rasanya....
Dan Mas kata rangup sebab roti ni digaringkan sekejap di non-stik kuali setelah disapu marjerin.....
Makan masa panas - panas....memang syok....tak sedar berkeping - keping masuk mulut....he3
Jadi meh layan resepinya yang simple nie...
Selamat Berhujung Minggu buat semuaa...

Roti Sardin Rangup
Resepi : MasDuniaku

Bahan inti sardin :
sardin  1 tin kecil
 bawang besar ( ikut nak byk mana )  - dihiris2 
sedikit cili padi - dihiris2
1 sudu besar mayonis
1/2 sudu kecil lada sulah
sedikit garam
sedikit jus limau nipis 

Caranya :
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak, tumis bawang besar, sekejap jerk dan masukkan sardin yang telah dihancurkan dan sosnya sekali.
Kacau dan masukkan cili, lada sulah, sedikit garam, sedikit jus limau.Sebatikan dan biar sebentar dan tutup api.
Masukkan mayonis dan sebatikan dan masukkan dalam bekas, ketepikan.

Bahan lain :
Roti
marjerin
air - untuk lekatkan roti tu

Caranya :
Ambik sekeping roti dan sapukan air disekeliling hujung roti tu.
Kemudian letakkan 1 sudu besar sardin tadi ke atas sekeping roti dan lipat biar bentuk 3 segi...
Ambik garfu dan tekan2 keliling roti tu..
Ambik marjerin dan sapu dibalik kiri dan kanan roti tadi dan tekapkan ke non-stik kuali yang panas......
Biarkan seketika hingga garing keperangan dan terbalikkan yang sebelah lagi...
Angkat dan boleh dimakan..
Sedap dimakan ketika panas2....



Roti Sardin Rangup Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment