Assalamualaikum.
Dessert untuk berbuka semalam....Kek Batik Coklat Cheese Pesona.
Memang amat mempersonakan bila dimakan....sedappp sangat...gabungan Kek Batik ngan cheese ni amat serasi.....
Tima kasih pada Izahdaut yang menggabungkan KEK BATIK COKLAT BERAGAR-AGAR dan KEK LAPIS CHEESE PESONA RYO dan hasilnya terciptalah Kek Batik Coklat Cheese Pesona yang sangat sedappp ni...Ain ngan Daniel kata mak boleh dapat markah 100 untuk kek ni.....memang akan diulang buat lagi nanti...
Terima kasih pada tuan resepi Kek Batik Coklat Beragar2 dan Kek Lapis Cheese Pesona Ryo kerana menyumbangkan resepi yang hebat dan pada Izahdaut yang menyatukanya menjadi satu kek yang sangat lazat. tq semuaaaa
Kek Batik Coklat Cheese Pesona
Olahan Resepi : Izahdaut
Sumber : Kak Nor
Lapisan Coklat
Resepi Asal: mylla@myresepi.com
Idea : Noorsha
Sumber : HaSue
Bahan :
2/3 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat ( tin 505g ) - hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit
Cara :
Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya).
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.
Lapisan Cheese
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : Kak Nor - Secubit Garam , Zaliedana
Bahan2: (Saiz 9x9)
Bahan A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B:
500 g cheese cream ( Philadelpia @ Tartura )
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu ( suam2 panas )....terus susun dalam bekas.....( Celup 1 saat je taw )
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
0 comments: