Assalamualaikum.
Hmmmm...kalau dah start meroti.....mesti jadi gian meroti kan...kikikiki...tiba2 teringin makan burger...tapi tak nak roti burger beli.....homemade punya....jadi Mas try resepi Kak Yani, geram tengok bun burger Kak Yani yang cantik berkedut2 tu....nampak bun tu lembuttt jerk....tengok respon kat MyResepi pun, ramai yang dah menerainya....
TQ kak...memang best bun burger resepi akak nie...
lembut gebu jerk rotinya.....lepas bakar, Mas terus jerk belah dua, sapu butter ngan mayonis sikit dan letak inti burger, telur, sayur dan sos....hmmmm....lazat dinikmati...
Bun Burger
Resepi : Kak Yani@myresepi.com
Bahan :
( 6 biji )
250 g tepung roti - Mas guna tepung gandum jerk
15 g butter
20 g gula
4 g garam
1 biji telur
1 sudu besar Horlick - Mas tambah
170 ml susu ( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
1 sudu kecil (3 g) dry yeast
bijan secukupnya
Cara :
Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijani ke dalam breadmaker.
Pilih untuk buat doh. On kan.
Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis dan susu doh atas dulang yang dilapik baking paper. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
Sapu @ semburkan permukaan roti dengan air. Mas sapu susu pekat manis + sedikit air, kemudian taburkan bijan.
Bakar dengan suhu 180 c selama 12 - 13 minit dengan api atas bawah.
0 comments: