Assalamualaikum.
Serius suka sangat dengan karipap ni.....rasa macam inilah karipap yang terbaik yang Mas pernah makan...he3....memang susah nak stop bila dah start makan karipap nie....Mas suka sangat dengan pastrynya yang rangup nie....macam berlapis2 sikit kejadian pastry nie...tu yang best sangat...walaupun dah sejuk....kulit karipap ni tetap rangup...Mas simpan dalam bekas bertutup jerk ....mungkin itu salah satu faktornya...doh pastry ni pun Mas simpan semalaman dalam freeze, doh tu dimasukkan dalam tapeware bertutup rapat, sebab tak sempat nak buat petangnya...Alhamdulillah......hasilnya sangat best...TQ pada Ros Jintanmanis dan Izahdaut yang rekemenkan resepi pastry karipap Ros ni kat Mas masa sembang2 kat FB...memang kebetulan bercadang nak buat karipap frozen...
Karipap Ros Sedap
By : Ros Jintanmanis
Sumber : Izahdaut
Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam
Untuk Inti Keledek*
Mas dan Izah guna kentang
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* Mas dan Izah guna 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari * Mas ikut Izah taruk 3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
* Mas ikut Izah tambah isi ayam semangkuk
garam
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar - Mas tambah
Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti karipap.
Mas rajin sangat dan masukkan jerk dalam breadmaker untuk menguli, stepnya tetap Mas ikut..he3 dan doh tu Mas perap semalaman dalam petiais....
Buat Inti Karipap
1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
Untuk Frozen Karipap Tanpa Digoreng
By : Izahdaut
Lepas je dikelim kemas karipap tu, susun satu2 karipap atas bekas tak melekat. * di alas plastik pun boleh. Atau bekas apa2 la kan. Pastu masukkan ke tempat sejuk beku. Bior dlm sejam ke sejam lebih baru disusun tanpa lapik mcm dalam gambor di atas ke dalam taapuware. Bila karipp tu dah keras ianya mmg tak melekat dah. Bila nak goreng defros dulu dlm 1/2 jam dengan susun satu2 karipap dlm bekas. Sebab kalau defros gitu je takut bila karipap lembut ianya akan melekat antara satu sama lain lak. Sekian :-)
0 comments: