By: Roz@HomeKreation
Source: K1@Citarasawan
Translated into English by HomeKreation
INGREDIENT A:
4 Egg Yolks
60ml Milk
50g Caster Sugar
60g Butter - melt
120g Flour
1 tsp Baking Powder
1/4 tsp Salt
1 tsp Vanilla Essence
80g Grated Cheddar Cheese
INGREDIENT B:
4 Egg Whites
50g Caster Sugar
1/2 tsp Cream of Tartar
Topping : Additional Grated cheddar cheese
METHOD :
1. Beat ingredients A, except grated cheddar cheese, using hand whisk until well mixed.
2. Beat ingredients B in a separate bowl until stiff.
3. Combine the two mixture well.
Add ingrated cheddar cheese and mix well.
4. Pipe into paper cups and sprinkle the additional cheddar cheese.
5. Bake 180C for 15-20 min.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Cupcakes yg berperisa keju, ringan dan tidak terlalu manis.... buat ni untuk Liana (yg memang suka apa2 yg ada keju) dan juga buah tangan untuk Siti Ameera dari Brunei. Dapat lah sorang sikit untuk kudap2 kat jalan tu....
Maceh K1 kongsikan resepi yg sedap ni.
By: Roz@HomeKreation
Source: K1@Citarasawan
BAHAN2 A:
4 biji Kuning Telur
60ml Susu Segar
50g Gula Kaster
60g Mentega - di cairkan
120g Tepung Gandum
1 tsp Baking Powder
1/4 tsp Garam Halus
1 tsp Orange Emulco (Along gantikan dgn Esen Vanilla)
80g Parutan Cheddar Cheese
BAHAN2 B:
4 biji Putih Telur
50g Gula Kaster
1/2 tsp Cream of Tartar
Hiasan : Sedikit parutan cheddar cheese
CARA2 :
1. Pukul bahan2 A, kecuali cheddar cheese, menggunakan hand whisk hingga bergaul rata. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk.
3. Kaup balikkan bahan A dan bahan B. Masukkan parutan cheddar cheese dan gaul hingga rata.
4. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting muncungnya. Picit adunan ke dalam cawan kertas dan tabur dengan parutan cheddar cheese di atasnya. Buat hingga habis.
5. Bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 minit atau hingga masak.
0 comments: