BAHAN-BAHANNYA :
500 gram nangka muda
4 keping daging ikan kurau masin, rendam
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN YANG DIHALUSKAN :
3 biji cili merah
10 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1 inci isi cekur
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :
- Nangka dibuang empulur, potong kiub saiz sederhana, celur hingga 1/2 empuk, toskan dan masuk ke dalam periuk. Tambah serai titik, bahan kisar halus dan santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih.
- Masukkan asam gelugor dan isi ikan masih, tuang santan pekat, kacau perlahan. Tambah daun kunyit. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap hingga nangka lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
CATATAN Bila memberi ikan asin, garam perlu jaga, jangan memberi garam banyak, walaupun ikan sudah kita rendam, bila dimasak, ia masih mengeluarkan rasa asin, jadi berhati2 dengan garam..itu saja selamat mencoba!!...
0 comments: