RESEPI DIAMBIL DARI VIDEO TRY MASAK
Bahan-bahannya:
280 gram tepung gandum
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
150 gram gula kastor
½ sudu besar soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil garam
250 gram mentega
½ sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
100 gram cip coklat HERSHEY'S
50 gram almond yang dibakar/panggang terlebih dahulu
Cara-caranya:
- Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat, susu tepung dan garam. Kacau perlahan sehingga sebati.
- Masukkan cip coklat dan almond. Gaul sebati menggunakan spatula.
- Seterusnya ambil adunan menggunakan sudu dan letakkan doh di atas dulang pembakar.
- Akhir sekali bakar pada suhu 160c selama 20 – 30 minit.
- Bikust cip coklat sedia untuk dihidangkan.
0 comments: