Bahan-bahannya:
½ kg. udang
15 batang sayur kacang buncis – dipotong serong
1 biji buah tomato – dibelah 4
Cili merah – dibelah dua
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam, gula dan serbuk perasa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar serbuk rempah daging
½ inci halia
Bahan-bahan tumis: 3 biji bawang kecil – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia - dihiris
1 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Penyediaannya:
1. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan serbuk rempah daging bersama dengan air secukupnya di dalam blender. Kisar lumat sehingga menjadi pes.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang kecil, bawang putih, halia, jintan manis, dan daun kari sehingga layu.
3. Kemudian masukkan pes rempah dan kacau. Masak sehingga rempah garing (terbit minyak).
4. Masukkan santan dan kacau. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Selepas itu masukkan udang dan asam keping. Biarkan di atas dapur sehingga udang masak. 6. Akhir sekali masukkan sayur kacang buncis, buah tomato, dan cili merah. Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah ditutup api
15 batang sayur kacang buncis – dipotong serong
1 biji buah tomato – dibelah 4
Cili merah – dibelah dua
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam, gula dan serbuk perasa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar serbuk rempah daging
½ inci halia
Bahan-bahan tumis: 3 biji bawang kecil – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia - dihiris
1 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Penyediaannya:
1. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan serbuk rempah daging bersama dengan air secukupnya di dalam blender. Kisar lumat sehingga menjadi pes.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang kecil, bawang putih, halia, jintan manis, dan daun kari sehingga layu.
3. Kemudian masukkan pes rempah dan kacau. Masak sehingga rempah garing (terbit minyak).
4. Masukkan santan dan kacau. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Selepas itu masukkan udang dan asam keping. Biarkan di atas dapur sehingga udang masak. 6. Akhir sekali masukkan sayur kacang buncis, buah tomato, dan cili merah. Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah ditutup api
0 comments: