Assalamualaikum.
Meroti lagi...
Dalam banyak2 resepi, Mas memang suka sangat resepi yang simple ni dari Anie Japri FB.
Tima kasih banyak2 atas perkongsiannya, resepi yang terbaik pada Mas.
Mas share resepinya lagi... yang penting dalam membuat roti, pastikan adunan diuli elastik, insya Allah, lembut gebu roti anda....
Selamat Mencuba ..
Roti Lembut Gebu
Sumber : Anie Japri FB
Bahan :
500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2
Cara Mas ( Guna Mixer ) :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..
0 comments: