Tuesday, October 4, 2011

Lemak Patin Salai & Mangga



Assalamualaikum. Masa sembang2 ngan Kak Anim tentang masak lomak masa gader2 kat rumah Izahdaut minggu yang lepas, dapat satu petua untuk dapatkan masak lomak yang sedap...kata Kak Anim, kalau masukkan belimbing buluh, tumbuk sikit belimbing buluh tu untuk dapatkan rasa yang lebih sedapp....jadi bila Mas terasa nak makan Lemak Patin Salai dan Mangga semalam, Mas tumbuk sedikit mangga muda tu untuk masukkan dalam masak lomak.....hmmm..memang lain sikit la masak lomak ni..sedapp terasa masam mangga tu...kalau tambah belimbing buluh...perhh..lagi sedapp tu...patin tu Mas try salai lak....dalam oven jerk..memang sedapppp.....mabeles....maceh pada Kak Anim atas petua itu yerk.....Mas suka sangat masak lomak cara gini......lebih sedapppppp la..

Lemak Patin Salai dan Mangga
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan patin - dipotong dan dibersihkan 
  • cili padi  - ikut pedas ditumbuk
  • kunyit hidup - ditumbuk
  • segenggam mangga muda dihiris + sedikit ikan bilis - ditumbuk
  • 1 biji mangga muda - dihiris
  • Santan - dari sebiji kelapa - Mas guna santan kotak
  •  1 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis

Cara memasak :
  1. Ikan patin direndam selama 2 minit dengan jus limau nipis, toskan dan bersihkan, ulang sekali lagi dan bila patin dah bersih lumurkan patin dengan kunyit dan garam kemudian disalai dalam oven selama 45 minit dengan api atas bawah. Mas letak atas jaring dan lapikkan dulang bawahnya.
  2. Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, sebatikan dan masukkan patin salai.
  3. Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.


Lemak Patin Salai & Mangga Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment