Assalamualaikum.
Akhirnya.....ku jatuh hati dengan Kuih Lapis Noorsha ni...serius....sedappp sangat pada Mas....rasanya yang sedang2 jerk manisnya, lembut2 kenyal dan tak lemak sangat rasanya, buat mulut ni tak boleh henti bila menguyah Kuih Lapis Noorsha ni. Daniel pun suka sangat...siap minta bawa bekal ke sekolah pagi ni...Ain jerk yang merasa sepotong dua....hmmmm..tak pe....Mas pun buat 1/2 adunan jerk...elok2 untuk 2 orang makan berulang...rasanya abang pun kureng sikit kuih2 gini..he3
Terima Kasih berbillion diucapkan pada tuan resepi kuih lapis ni iaitu Noorsha dan pada Izahdaut yang turut mencuba kuih lapis ni beberapa hari lepas...rasanya Zaliedana pun dah try kan...
Mas memang sangat suka kuih2 yang senang dibuat dan bahan2nya pun simple dan kuih tu....sedapppppp...menepati citarasa Mas. Untuk yang suka manis...boleh tambah gula dalam adunan tu yerk sebab pada Mas kuih ni sedang2 elok jerk manisnya....Selamat mencuba yerk.....
Kuih Lapis NOORSHA
Resepi : Noorsha
Bahan :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan kotak
1 cawan susu cair
2 cawan air
2 sudu besar minyak sayuran
secubit garam
Cara membuatnya :
Panaskan kukusan. Sementara itu satukan semua bahan dalam mangkuk, kacau ala kadar hingga bersatu semua bahan² kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam blender. Blend hingga smooth.
Bahagikan adunan sama banyak.Satu diletakkan sedikit pewarna merah dan satu dibiarkan plain.. boleh juga bubuh kaler kegemaran masing²....^^
Sapu acuan dengan minyak. Noorsha guna acuan lompang kali ni.. nak guna loyang pun boley.... Susun acuan dalam pengukus dan sudukan warna pink di setiap acuan. Kalau guna loyang, masukkan sesenduk demi sesenduk ye.. agak² lah...
Tutup kukusan dan kukus seketika. jgn lupe lapik dulu tudung periuk kukus ngan kain bersih ya..... kalau kukus guna acuan lompang @ acuan yang kecil x lama..lebih kurang 2-3 minit je....kalau guna loyang mungkin ambil masa 5 - 7 minit la, bergantung pada macammana tebalnye lapisan yg kite wat tadi tu :)
Buka tudung periuk, sudukan @ sendukkan pula warna plain pada setiap satu acuan @ loyang. Tutup semula periuk dan kukus lagi... Buat selang seli begitu hingga habis ya.....
Untuk lapisan terakhir, kukus sekitar 10 minit jika anda menggunakan acuan lompang @ acuan kecil... jika menggunakan loyang, kukus lebih kurang 15 - 20 minit untuk lapisan terakhir ini ya...
Tunggu sejuk dulu baru hidang :)
0 comments: