Wednesday, January 18, 2012

Ikan Masak Asam



Assalamualaikum.
Resepi yang simple dan sedapp...dan tak payah lauk lain dah klu nak makan Ikan Masak Asam ni ngan nasi. Selalunya kalau Mas dah jemu masak masakan bersantan, bersambal...Mas akan masak Ikan Masak Asam dan telur dadar jerk. Dah cukup sedapp untuk dimakan dengan nasi panas2....dan tempoh untuk memasak Ikan Masak Asam ni tak mengambil masa panjang, lepas goreng ikan, dah boleh terus masak kuahnya. Kalau yang kuat pedas, boleh tukar cili merah tu dengan cili padi...lagi ummmpphh rasanya sebab ada rasa masam dan pedas, untuk resepi ni, Mas guna cili merah jerk sebab anak2 nak makan kan....jadi terpulang pada citarasa sendiri yerk..selamat mencuba...

Ikan Masak Asam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 
1 biji bawang besar - dihiris2
2 ulas bawang putih - dihiris2
1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2
1 cawan air asam jawa
sedikit garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
sedikit lada hitam yang ditumbuk

Cara memasak :
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan.
Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk.
Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat.


Ikan Masak Asam Rating: 4.5 Diposkan Oleh: jagostu

0 comments:

Post a Comment