By: Roz@HomeKreation
Serves 5-6 person
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut
4-5 tbsp Chili Paste
10 Shallots*
2" Ginger*
3 cloves Garlic* (* blend)
1 Lemongrass - bruised
1 big Onion - sliced
2 tbsp Chili Sauce
2 tbsp Tomato Sauce
2 tbsp Soy Sauce
Salt & Sugar
METHOD:
1. Heat up few tbsp oil & stir fry chili paste until fragrant.
Add in lemon grass & blended ingredients.
Stir fry until fragrant.
Add in the rest of ingredients & cover until chicken is cooked.
2. Serve with rice.
******************************************
Memula tingin nak makan rendang tapi Along gantikan santan pekat dengan 3 macam sos untuk mengurangkan kalori dan rasa nya sangat sedap. Anak2 Along dan hubby makan nasi bertambah.
Hidangan: 5-6 orang
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2
4-5sb Cili Mesin
10 ulas Bwg Merah*
2" Halia*
3 ulas Bwg Putih* (* blend)
1 btg Serai - di ketuk
1 bj Bwg Besar - hiris
2 sb Sos Cili
2 sb Sos Tomato
2 sb Kicap
Garam & Gula
BAHAN2:
1. Panasakan sedikit minyak & tumis cili mesin sehingga garing.
Masukkan serai & bhn blend, kacau sehingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain, kacau & tutup sehingga ayam masak.
Masukkan serai & bhn blend, kacau sehingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain, kacau & tutup sehingga ayam masak.
2. Hidangkan dgn nasi.
0 comments: