Assalamualaikum.
Sape yang suka Ayam Masak Kicap....Mas rekemenkan mencuba resepi dari Kak Fida nie. Memang sangat sedapp...nak membuatnya pun sangat mudah, cuma ayam tu kena perap beberapa jam dulu sebelum dimasak @ nak sedap lagi, perap semalaman, lagi best...baru masak bahan2 perapan tu hingga masak. Mas dah banyak kali dah buat Ayam Perap Masak Kicap ni, baru kali ni teringat nak share....he3
Tima kasih pada Kak Fida yang tak lokek berkongsi resepi2nya yang mabeles di Myresepi. Kalau nak tengok cara2 membuat Ayam Perap Masak Kicap ni, boleh lihat diMyresepi.
Selamat mencuba... (^__^)
Ayam Perap Masak Kicap
Resepi : Kak Fida@MyResepi.com
Bahan :
1 famili
1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
6 ulas bawang putih *- ditumbuk halus
1/2 ibu jari halia * - ditumbuk halus
1 sudu besar cili giling * - lebihkan jika suka lebih pedas
1 sudu besar serbuk rempah kari *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1/2 cawan kicap manis * - lebihkan jika suka, ikut selera
1 - 2 sudu besar air asam *
garam dan gula secukup rasa
Bahan B :
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 biji kentang - potong baji dan goreng
2 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong serong
1 biji lada benggala merah (jika suka) - potong kecil
sedikit daun sop,daun bawang - dihiris
Cara :
Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.
Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.
Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.
Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan Bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.
Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.
0 comments: