10 batang bendi – dibasuh dan dipotong serong
1 paket kecil soun – direndam dahulu sehingga kembang, kemudian ditoskan.
1 sudu kicap manis
Garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan ditumbuk:
3 – 4 biji cili merah
Udang kering atau ikan bilis
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Penyediaannya:
1. Bendi dibasuh terlebih dahulu. Kemudian dipotong serong. Jangan nipis sangat.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau dan garing sedikit.
3. Selepas itu masukkan sedikit air dan kicap manis. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.
4. Masukkan bendi dan soun. Kacau sebati sehingga bendi bercampur dengan soun. Bila bendi telah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan. Jangan masak sampai bendi layu.
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan ditumbuk:
3 – 4 biji cili merah
Udang kering atau ikan bilis
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Penyediaannya:
1. Bendi dibasuh terlebih dahulu. Kemudian dipotong serong. Jangan nipis sangat.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau dan garing sedikit.
3. Selepas itu masukkan sedikit air dan kicap manis. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.
4. Masukkan bendi dan soun. Kacau sebati sehingga bendi bercampur dengan soun. Bila bendi telah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan. Jangan masak sampai bendi layu.
0 comments: