By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
½ Chicken - cut to pieces
5 Shallots*
8 tbsp Chilli Paste*
2 inches Ginger* (* blended)
1 Lemongrass - bruised
1 bowl Coconut Milk
1 Turmeric leaves - sliced finely
1 tsp Turmeric powder
1 piece Dried Tamarind
Salt & MSG (optional)
METHOD:
1. Place all in a pot & stir until boiled and chicken is cooked.
2. Serve with rice / roti.
****************************************
Malam ni teringin nak makan lauk ayam berkuah tapi tak lalu dah nak makan kari, kurma dan seangkatan nya... Akhir nya, Along buat lauk ala2 Rendang Pedas tapi Along kurangkan bawang2 nya dan santan. Along masak berkuah dan tak payah sampai kering.... jadilah Gulai Pedas Ayam.... Bebudak & bapak budak semua nya laju jer makan...hehe. Sori lah malam ni takda mood nak snap gambor beria2.... nak cepat ngap jer ni.
BAHAN2:
½ ekor Ayam - potong2
5 bj Bwg Merah*
8 sb Cili Mesin*
2" Halia* (* blend)
½ ekor Ayam - potong2
5 bj Bwg Merah*
8 sb Cili Mesin*
2" Halia* (* blend)
1 btg Serai - ketuk
1 mangkuk Santan
1 helai Daun Kunyit - hiris nipis
1 st Serbuk Kunyit
1 kpg Asam Gelugor
1 mangkuk Santan
1 helai Daun Kunyit - hiris nipis
1 st Serbuk Kunyit
1 kpg Asam Gelugor
Garam & MSG (optional)
CARA2:
1. Letak kesemua bhn2 ke dlm periuk & kacau sehingga menggelegak & daging ayam masak.
2. Hidangkan dgn nasi / roti.
CARA2:
1. Letak kesemua bhn2 ke dlm periuk & kacau sehingga menggelegak & daging ayam masak.
2. Hidangkan dgn nasi / roti.
0 comments: