By: Roz@HomeKreation
Source: MyResipi_Sofinar
Translated into English by HomeKreation
Makes: 18 pcs
INGREDIENTS:
2 tbs Butter
2 tbs Oil
2 tbs Sugar
300ml Warm Water
6g Instant Yeast
500g Flour
METHOD:
1. Mix butter, oil, sugar & warm water.
2. Mix Flour Yeast.
3. Mix all and knead until smooth.
4. Rest dough in a covered bowl for 1 hour.
5. Punch down the dough & divide into 18 balls.
Roll each flat for abt 0.4 cm thick.
5. Deep fry the dough in hot oil until puffed up.
6. Served with beef/chicken/veg curry.
******************************************
Fevret menu kat rumah ni semenjak di perkenalkan kat MR di tahun 2008 (tengok lapuran Along kat sini). Buat di hujung minggu yg lepas untuk bersarapan di rumah sedara. Along buat kari sayur untuk cicah, memang ngam sesangat. Bebudak kat rumah ni makan 7-8 biji seorang. Itu pun kalau tak bungkus siap2 untuk di bawa ke rumah sedara memang boleh abis 30 biji tu. Tak susah nak buat ni, uli dgn tgn pun ok kalau takda mesin (Warning.... jgn guna breadmaker... Along dah try... bila terlebih uli, tak cantk jadi nya).
Source: MyResipi_Sofinar (Tkasih Sofinar, resipi ni dah berjasa byk tahun)
Bilangan: 18 biji
BAHAN2:
2 sb Mentega
2 sb Minyak Masak
2 sb Gula
300ml Air Suam
6g Yis Segera
500g Tpg Gandum
2 sb Minyak Masak
2 sb Gula
300ml Air Suam
6g Yis Segera
500g Tpg Gandum
CARA2:
1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2. Tepung di gaul dengan yis.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
4. Perap selama 1jam dalam bekas yang tertutup.
5. Uli semula dan buat bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
5. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
6. Sedap dimakan bersama kari ayam/daging/sayur.
5. Uli semula dan buat bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
5. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
6. Sedap dimakan bersama kari ayam/daging/sayur.
0 comments: